Rasen

West Highland white terrier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The West Highland of Scotland för hos de flesta människor tankarna till vackert landskap, tartankilter, säckpipor och whiskey - men hos en ständigt växande skara symboliseras detta med små vita hundar - West Highland White Terrier.

 

De första som får en westie att fastna på näthinnan är förstås desss utseende, westien är en väldigt söt liten vit hund och detta tilltalar många. Men när man sedan lär känna en westie kommer utseendet snart i andra hand och man älskar rasen för dess personlighet. En westie tycker om människor. Tror gott om alla. Westien tror också på sig själv, tycker många gånger att de är lite för mer än andra hundar. Inte så att dom slåss men dom anser sig har rätt att bli behandlade med en viss värdighet. En westie smälter lätt in i nya miljöer och trivs i allmänhet mycket väl med tillvaron. Behandlar man sin westie väl, får man också mycket tillbaka.

 

Westien är en riktigt terrier, men en mycket snäll sådan. Ordet terrier får många att tänka på skällig liten arg hund från förr, men det är helt fel. Det som också är helt fel är att tro att den söta lilla vita hunden är en knähund eller skall behandlas som en sådan. Då om någon gång protesterar en westie kraftigt och detta kan också göra den både arg och otrevlig.

En westie, som inte fostras eller inte får utlopp för sin påhittighet, kan upplevas som jobbig. Eftersom den ofta hittar många sätt att "använda omvärlden" måste den från allra först början få lära sig vad som är tillåtet respektive förbjudet. Det är alltså viktigt att vänligt och bestämt fostra den lilla valpen och unga hunden. Den tid och energi man lägger ner de första åren har man mångdubbelt igen. Detta gäller även skällandet. Liksom de flesta andra terrier har westien lätt att "ta ton".

En resolut terrier skall också behandlas resolut!

 

Behändigt format är det på en westie. Den är lätt att ta med sig överallt. Sitter gärna i väska på tåg, flyg och tunnelbannor, och tycker mycket om att åka bil.

Inomhus är westien lugn och sansad. Märks inte mycket. Men utomhus är den helt annorlunda. Då växer westien till en stor hund som är nästan outtröttlig. Detta gäller naturligtvis från vuxen ålder, valpar och unghundar skall ta det där med motion lite mer försiktigt. En vuxen westie däremot måste få röra sig ordentligt varje dag.

Westien har mycket bra temperament. Det är ytterst sällan man träffar på ett argt exemplar.

Sammanfattningsvis kan man säga;

Westien är glad, positiv, pigg, vaken, rörlig med massor av egen vilja och ett snällt terrierhumör. Bör ha en fast hand, men också behandlas med en stor portion humor, för det har dom. En väl fostrad westie är verkligen en härlig "stor hund i litet format", en kombination av värdighet och fräckhet; en idealisk liten följeslagare och kompis.

"Änglar – finns dom?" jo men visst med terrierhumör. Ett mycket gammalt citat om westie från en beundrare säger "no water was ever too cold and no earth was ever to deep for them"

En passande beskrivning, men inte låter väl det så änglalikt, eller hur?

 

 

Hämtat från westiealliansen

Pälsvård

Westien behöver trimmas fem till sex gånger om året. När man skaffar sig en westie måste man räkna med att det kostar en hel del att trimma den. Att låta pälsen bli igenvuxen och tovig är högst obehagligt för hunden. En rätt underhållen päls är mycket lättskött. Det sträva täckhåret blir då både vatten- och smutsavstötande, vilket gör att man ofta kan borsta bort smutsen.

Utseende

Hur ser dagens Westie ut?

Vikten ligger omkring åtta kg och höjden kring 28 cm. Huvudet är kraftigt och ger ett runt intryck. Mycket karaktäristiskt är de tre svarta punkterna, ögonen och nosen. Ögonen skall vara ganska små med piggt uttryck och nosen stor och svart. Kroppen är kort och kraftig och benen skall sitta "ett i varje hörn" och vara kraftiga. Svansen skall vara ganska kort och bäras rakt upp. Pälsen skall vara rent vit och sträv med en kort, tjock och täckande underull. Rörelserna skall vara kraftfulla och täcka mycket mark.

 

 

Rekomenderade länkar:

 

westiealliansen.se

 

Värmland-Dals Terrierklubb:

 

vdtek.se

Copyright © All Rights Reserved